ECO vairavimas – šiuolaikinis vairavimo būdas

ECO vairavimas – šiuolaikinis, sumanus ir atsakingas vairavimo būdas, padedantis taupyti degalus, tausoti automobilį bei saugiai pasiekti kelionės tikslą.

Ekovairavimo stilius didžiosiose Europos šalyse yra ne tik pripažįstamas kaip naujas modernus vairavimo stilius, bet ir sparčiai populiarėja, ypač jaunų vairuotojų tarpe. Kai kuriose šalyse ekovairavimo principai jau yra integruoti į pradedančiųjų vairuotojų apmokymus.

Nepriklausomai nuo vairuojamo automobilio markės, amžiaus ar techninių parametrų ir be jokių papildomų investicijų vien tik vairuotojo pastangomis degalų sąnaudas galima sumažinti 5-10%. Taikant ekovairavimo principus kasdieniniame vairavime, sumažėja ir transporto priemonių techninės priežiūros bei eksploatacinės išlaidos, mažėja remonto išlaidos dėl autoįvykių.

Ekovairavimo nauda:
EKONOMIJA – mažesnės degalų sąnaudos.
EKOLOGIJA – mažesnė aplinkos tarša.
SAUGUMAS – mažiau autoįvykių.
SVEIKATA – švaresnė aplinka, mažiau triukšmo ir streso.

Dešimt „eco-driving” įsakymų:
1. Prieš važiuodami variklio nešildykite – užteks, kad važiuosite palengva iškart po variklio užvedimo. Nespauskite akceleratoriaus pedalo iki dugno, o naudokite ¾ jo intervalo.
2. Važiuokite kuo aukštesne pavara laikydami mažiausias galimas variklio apsukas: antra pavara – 20 km/val., trečia – 30 km/val., ketvirta – 40 km/val. ir penkta – 50-60 km/val. Galėtų atrodyti, kad toks vairavimo būdas yra kenksmingas varikliui, tačiau tai yra ne tiesa. Taip važiuodami, sudeginsite mažiau degalų.
3. Greičiau perjunkite pavaras – ty. kai variklis pasieks 2000-2500 apsukų per minutę (anksčiau dyzelio varikliuose, vėliau – benzino). Palaikykite pastovų greitį ir nespauskite akceleratoriaus pedalo iki dugno.
4. Neriedėkite įsijungę neutralią pavarą – nepaisant paplitusios nuomonės stabdymas varikliu sunaudoja daug mažiau degalų, nes tuo metu variklis yra varomas besisukančių ratų energija. Nuimkite koją nuo akceleratoriaus pedalo ir neskubėdami mažinkite pavaras.
5. Stenkitės numatyti kitų eismo dalyvių elgesį – naudokite „riboto pasitikėjimo” taisyklę. Tai leis išvengti staigaus stabdymo ir eilinio įsibėgėjimo, be to prisidėsi prie saugumo kelyje didinimo.
6. Rūpinkis teisingu slėgiu padangose – netinkamas slėgis drastiškai sutrumpina jų tarnavimo laiką, o taip pat gali prisidėti prie kuro sąnaudų padidėjimo.
7. Didelę reikšmę kuro sunaudojimo kiekiui turi įjungta oro kondicionavimo sistema. Važiuojant miesto sąlygomis, ši priemonė kuro sunaudojimo lygį gali padidinti net iki 2L/100 km. Esant nedideliam greičiui, paprasčiausiai atidarykite langą (važiuodami didesniu nei 60-70 km/val. greičiu rekomenduojama įjungti oro kondicionavimo sistemą).
8. Nevežiokite nereikalingų daiktų – papildomas svoris padidina kuro sąnaudas.
9. Norėdami įveikti neilgą atstumą (iki 4 km), geriausiai važiuokite dviračiu arba eikite pėsčiomis.
10. Detaliai planuokite savo maršrutą ir stenkitės išvengti kamščių. Ilgai stovėdami eilėje kamštyje ar laukdami, kol pakils geležinkelio užtvaras, variklį galite išjungti.